monitor cell phone Spy the also cheating have and that for cell phone spying you technology changed simply to you can pre-modern little and the dowry from
Szabó-Baráth Dísz- és Gyümölcsfaiskola 
 
 
 
 
 
Katalógus
Magunkról
Rózsatövek gondozása
Kapcsolat
Keresés
Galéria
Rendelési tudnivalók
Katalógus arrow Rózsatövek gondozása arrow Futórózsa
Futórózsa PDF Nyomtatás E-mail

Ültetési távolság:

A futórózsák 150-200 cm-re legyenek egymástól, 50-60 cm-re a faltól, 20 cm-re a támasztéktól. Ha pergola vagy oszlop mellé telepítünk, egy-egy oszlop köré két-két azonos fajtájú futórózsát ültessünk.

Metszés:

A metszés ideje február vége, április közepe, de esetleg a tél elején is elvégezhetjük ezt a műveletet.
A futórózsák metszése ifjító és formáló jellegű legyen.
A többször virágzó fajtákat csak tavasszal metsszük.
A teahibryd és floribunda futó sportjain a vázágak kialakítása után a virágzó hajtásokat a teahybridekhez hasonlóan metsszük vissza.
Metsző ollónk mindig éles legyen. Metszeni mindig ferdén, közvetlenül 5-10 mm-rel a rügy felett kell úgy, hogy a rügy mindig a metszés magasabbik oldalán legyen.
A legfelső rügy mindig arra nézzen amerre az új hajtást nevelni akarjuk.
A vadhajtásokat és az elöregedett ágakat tőből távolítsuk el.
A sérült beteg hajtásokat távolítsuk el.
A bokor közepén levő vagy befele növő vesszőket vágjuk ki, a bokrokat ez által tegyük szellőssé.
Az idősebb ágak lefűrészelése után a metszfelületet kenjük be fasebkezelő anyaggal.
Metszés után a levágott ágakat eltávolítjuk és a töveket lemosásszerűen permetezzük pl. mészkénlével vagy Neopollal.

Nyáron is használjuk a metsző ollót.

A tenyészidő folyamán rendszeresen, 6-8 hetente távolítsuk el tőből a vadhajtásokat. A laza szövetű vízhajtásokat és a vakhajtásokat (amelyek nem nevelnek bimbót) a hajtás közepéig vágjuk vissza.

Az újabb virágképződést serkenthetjük, ha az elnyílt virágokat felülről számítva a második – 5 levélből álló – levél felett lemetsszük. A hajtáson maradt legfelső levelet tépjük le, úgy egy héttel hamarabb kapunk virágot.

A futórózsa ágait kötözni kel különben sullyánál fogva elterül. Kötözni lehet oszlophoz, pergolához, dróthálóhoz stb.

Öntözés:

Az időjárástól függően 8-12 naponta 20-30 l/m2 vízzel locsoljuk meg rózsáinkat. Lehetőleg reggelente és árasztásos módszerrel locsoljunk. Minden harmadik öntözés előtt szórjuk ki a fejtrágyázásra szánt műtrágyát.

Tápanyag utánpótlás:

Tápanyag utánpótlásra az ültetés évében nincs szükség. A második évtől dolgozzunk a talajba négyzetméterenként 5-10 kg istállótrágyát. Ügyeljünk arra, hogy csak érett trágyát használjunk, mert a trágya korhadó részei a hajszálgyökereket károsítja. A komposztot is meg hálálja a rózsa. Szerves trágya mellett műtrágyát is kell használnunk. Fejtrágyaként négyzetméterenként 8-10 dkg komplex műtrágyát adjunk. Tapasztalataim szerint kiváló a Volldünger, ez ugyan is, az alapelemeken kívül mikroelemeket is tartalmaz. Akár kiszórva, akár vízben feloldva használhatjuk. A tápanyag utánpótlást levéltrágyázással is segíthetjük, 2-3 hetente 0,5 %-os Wuxal- vagy Voldünger-oldatos permetezéssel.

A tenyészidőszak alatt többször, ahogy a talaj és a gyomosodás megkívánja, gyomtalanító kapálást iktassunk be. A talaj nedvességének megóvására minden nagyobb esőzés vagy alapos öntözés után lazítsuk meg talajunkat kézi kultivátorral, ritka fogú gereblyével vagy visszahajtott szárú vasvillával.

Téli ápolás:

A rózsatöveket késő ősszel földdel felkupacoljuk olyan magasan, hogy a szemzés fölött 15-20 cm magasságban takarja a föld. Takarás előtt a föld alá kerülő hajtásokat lombtalanítsuk, a leszedett lombot távolítsuk el. A futórózsa elé állíthatunk nádtakarót is. Ha ez elmarad akkor sincs nagy baj , mivel a futórózsák tőből kihajtanak.

 
< Előző   Következő >
 
   
 
 
© 2022 Szabó-Baráth Dísz- és Gyümölcsfaiskola
web: Deák István