monitor cell phone Spy the also cheating have and that for cell phone spying you technology changed simply to you can pre-modern little and the dowry from
Szabó-Baráth Díszfaiskola 
 
 
 
 
 
Katalógus
Magunkról
Rózsatövek gondozása
Kapcsolat
Keresés
Galéria
Rendelési tudnivalók
Katalógus arrow Rózsatövek gondozása arrow Teahybrid/Teahibrid/
Teahybrid/Teahibrid/ PDF Nyomtatás E-mail

Ültetési távolság:

A teahibryd rózsatövek általában egymástól 60 cm sor-, 40 cm tőtávolság legyenek.

Metszés:

A metszés ideje február vége, április közepe, de esetleg a tél elején is elvégezhetjük ezt a műveletet.

Általános szabály, hogy 3-4 vázágat hagyunk, a gyenge növekedésűeket 3-4 szemre, a közepes növekedésűeket 5-6 szemre, az erős növekedésűeket 6-8 szemre metsszük. Metszés után kéthéttel vizsgáljuk meg rózsatöveinket. Nézzük meg, hogy minden szem kihajtott-e, és vigyázzunk arra, hogy mindenrügyből lehetőleg csak egy hajtás fejlődjék. Ha a rügy, amelyre tavasszal metszettünk, nem hajtana ki, az alatta lévő, már duzzadó rügyre metsszük vissza.
Metsző ollónk mindig éles legyen. Metszeni mindig ferdén, közvetlenül 5-10 mm-rel a rügy felett kell úgy, hogy a rügy mindig a metszés magasabbik oldalán legyen.
A legfelső rügy mindig arra nézzen amerre az új hajtást nevelni akarjuk.
A vadhajtásokat és az elöregedett ágakat tőből távolítsuk el.
A sérült beteg hajtásokat távolítsuk el.
A bokor közepén levő vagy befele növő vesszőket vágjuk ki, a bokrokat ez által tegyük szellőssé.
Az idősebb ágak lefűrészelése után a metszfelületet kenjük be fasebkezelő anyaggal.
Metszés után a levágott ágakat eltávolítjuk és a töveket lemosásszerűen permetezzük pl. mészkénlével vagy Neopollal.

Nyáron is használjuk a metsző ollót.

A tenyészidő folyamán rendszeresen, 6-8 hetente távolítsuk el tőből a vadhajtásokat. A laza szövetű vízhajtásokat és a vakhajtásokat (amelyek nem nevelnek bimbót) a hajtás közepéig vágjuk vissza.

 

Általános szabályként vegyük, hogy nyári visszavágáskor a virágtól lefelé haladva a második 5 levélből álló levél felett vágjuk vissza a hajtásokat. Ha vázába szedünk le virágot, úgy alulról fölfelé haladva a második 5 levélből álló levél fölött vágjuk le a hajtást.

Ha vágott rózsa termesztése a célunk, akkor tavasszal már úgy metsszük, hogy tövenként 4-6 erős, hosszúszárú virágot kapjunk. Ezeken a rózsatöveken a virágszedéssel együtt végezzük el a nyári metszést, vagyis mindig a legalsó fejlett szem felett vágjuk le a virágot, és a megmaradt legfelső levelet szakítsuk le, mert ezzel siettejük az újrakihajtást. Ha szép másod virágzást akarunk, akkor az első virágokat ne szedjük túlságosan hosszú szárral, mert a másod virágzás sokszor értékesebb, mint az első. A lombozat a növény gyomra ezért a virágvágás során ne nagyon fosszuk meg a növényt lombfelületétől. Visszametszés után nyáron általában 30-40 nap alatt fejlődik ki az új virágzat.

A kertünk díszítésére ültetett rózsatöveket nyáron folyamatos virágzásra kell késztetnünk, hogy lehetőleg állandóan legyen rajta nyíló virág. Ezért a hajtásokat az első virágzás után különböző fejlettségű szemre metsszük vissza. Legkésőbb a legalsó fejletlen szemekből kapunk virágot, leghamarabb a virág alatt levő 2-3. szemből. Elvirágzás után azonnal metsszük vissza a rózsatövet,mert különben késik a második virágzás.

Öntözés:

Az időjárástól függően 8-12 naponta 20-30 l/m2 vízzel locsoljuk meg rózsáinkat. Lehetőleg reggelente és árasztásos módszerrel locsoljunk. Minden harmadik öntözés előtt szórjuk ki a fejtrágyázásra szánt műtrágyát.

 

Tápanyag utánpótlás:

Tápanyag utánpótlásra az ültetés évében nincs szükség. A második évtől dolgozzunk a talajba négyzetméterenként 5-10 kg istállótrágyát. Ügyeljünk arra, hogy csak érett trágyát használjunk, mert a trágya korhadó részei a hajszálgyökereket károsítja. A komposztot is meg hálálja a rózsa. Szerves trágya mellett műtrágyát is kell használnunk. Fejtrágyaként négyzetméterenként 8-10 dkg komplex műtrágyát adjunk. Tapasztalataim szerint kiváló a Volldünger, ez ugyan is, az alapelemeken kívül mikroelemeket is tartalmaz. Akár kiszórva, akár vízben feloldva használhatjuk. A tápanyag utánpótlást levéltrágyázással is segíthetjük, 2-3 hetente 0,5 %-os Wuxal- vagy Voldünger-oldatos permetezéssel.

A tenyészidőszak alatt többször, ahogy a talaj és a gyomosodás megkívánja, gyomtalanító kapálást iktassunk be. A talaj nedvességének megóvására minden nagyobb esőzés vagy alapos öntözés után lazítsuk meg talajunkat kézi kultivátorral, ritka fogú gereblyével vagy visszahajtott szárú vasvillával.

Téli ápolás:

A rózsatöveket késő ősszel földdel felkupacoljuk olyan magasan, hogy a szemzés fölött 15-20 cm magasságban takarja a föld. Takarás előtt a föld alá kerülő hajtásokat lombtalanítsuk, a leszedett lombot távolítsuk el. Ha a rózsatövek magasra nőttek, egyharmad részüket vágjuk vissza.

 
< Előző   Következő >
 
   
 
 
© 2024 Szabó-Baráth Díszfaiskola
web: Deák István