monitor cell phone Spy the also cheating have and that for cell phone spying you technology changed simply to you can pre-modern little and the dowry from
Szabó-Baráth Díszfaiskola 
 
 
 
 
 
Katalógus
Magunkról
Rózsatövek gondozása
Kapcsolat
Keresés
Galéria
Rendelési tudnivalók
Katalógus arrow Rózsatövek gondozása arrow Elültetés
Elültetés PDF Nyomtatás E-mail

SZABADGYÖKERŰ RÓZSATÖVEK ÜLTETÉSE

 

A szabadgyökerű rózsatövet ősszel és tavasszal telepítjük.

Az őszi ültetés – október közepétől november közepéig – előnyösebb, mert ilyenkor a rózsatövek még a fagyok előtt megkezdik a gyökeresedést, a tavaszi megindulás gyorsabb és erőteljesebb. Ennek következtében kielégítő nyári virágzást kapunk.

Tavaszi ültetés a talaj felengedésétől április közepéig tart. Ez az ültetés kockázatosabb, mert ha hirtelen beköszönt a jó idő, a rózsatövek begyökeresedés előtt kihajtanak. Ilyenkor a növény a felhalmozott tápanyagát használja fel, ennek következtében teljesen kimerül.

Ültetés helyét, ha módunkban áll, 2 hónappal a rózsatövek elültetése előtt ássuk fel 60 cm mélyen, és az alsó rétegbe 5-10 kg/m2 teljesen érett trágyát vagy komposztot dolgozzunk be. Akár ősszel, akár tavasszal telepítünk, ügyeljünk arra, hogy talajunk csak nedves legyen és ne vizes. Átázott talajba ne ültessünk, mert ezzel több kárt okozunk, mintha néhány napot várunk. Az átázott talaj a taposás következtében nagyon összetömörül, s a rózsatő úgy érzi magát, mintha betonba öntötték volna. Nehezen indul meg a gyökérfejlődés, valamint a termőföld újbóli fellazításánál a zsenge gyökerek leszakadhatnak.

Vásárlást követően a rózsatövek gyökeréből egy- két millimétert metszünk le, és 24 órára állítsuk vízbe. Ha nem azonnal a felszívatás után akarjuk a rózsatöveket elültetni, akkor ferdén állítva vermeljük le a földbe úgy, hogy az ágakból csak 5-6 cm maradjon szabadon. Ügyeljünk, hogy a vermelő közege mindig nedves legyen.

Az ültetés menete a gödör kiásásával kezdődik. Mivel az ágyat már előzőleg megforgattuk, csak akkora gödör kiásása szükséges, amelyben a rózsatő kényelmesen elhelyezhető. Tehát kb. 50 cm széles, 30-35 cm mély gödröt ássunk ki. Ha nem előzte meg a telepítést az ágyás fellazítása, akkor a gödör alját egy ásónyom mélyen lazítsuk meg.

A rózsatövekről az éretlen, gyenge hajtásokat tőből távolítsuk el, a többi vesszőt őszi ültetésnél 5 szemre, tavaszi ültetéskor 3 szemre vágjuk vissza. A szemzés helye alatt levő rügyeket, illetve vadhajtásokat is távolítsuk el. A gyökerek végén a metszlapot frissítsük fel éles metszőollóval. Vödörben készítsünk agyagpépet, mártsuk bele a rózsatő gyökerét, ez védi a gyökeret a kiszáradástól és a kórokozók behatolásától. Az agyagpépbe gyökeresedést serkentő anyagot is keverhetünk. Helyezzük a rózsatövet a gödörbe úgy, hogy a szemzés helye 2-3 cm-rel a talajfelszín alatt legyen. Húzzunk rá földet, amit a kezünkkel alaposan nyomkodjunk a gyökerek közé. Megtaposni csak ősszel szabad, akkor is óvatosan. Tavasszal kapával ütögetve tömörítsünk. Végezetül locsoljunk be minden rózsatövet 5 l vízzel, majd amikor a víz elszivárgott, kupacoljuk fel földdel úgy, hogy a vesszők végéből csak 1-2 cm álljon ki. A felkupacolás őszi ültetéskor a fagy ellen véd, tavasz ültetés során meggátolja a kiszáradást és az idő előtti kihajtást. Tavasszal amikor az első hajtások előtörnek, óvatosan bontsuk szét a kupacokat, lehetőleg kézzel végezzük, nehogy a kihajtott rügyeket letörjük. E munkára lehetőleg borús vagy alkonyati időt válasszunk, mert napsütésben az etiolálódott (megnyúlt,sárgásfehér színű) hajtások leperzselődnek. A rózsatövön megjelenő első bimbókat csípjük vissza a két felső levéllel együtt, ez elősegíti a bokor megerősödését. Az első hónapokban ügyelni kel a rendszeres öntözésre.

Magastörzsű rózsatöveknél is hasonlóan járunk el ültetés során, annyi különbséggel, hogy 10-15 cm-rel mélyebb gödröt ásunk a nagyobb gyökérzet miatt, valamint elmarad a felkupacolás. Kiegészül az ültetés a rózsatő karóhoz történő kikötözésével.

Díszfáknál ültetés során az ültető gödör mélysége és szélessége a gyökérzet nagyságával arányosan nő. Kikarózás itt is szükséges. A korona vesszőit kb. egyharmadára visszavágjuk. Beöntözéshez díszfákként 10-15 l víz szükséges.

 

KONTÉNERES RÓZSATÖVEK ÜLTETÉSE

A konténeres növényeket egész évben ültethetjük.

A konténerben öntözzük meg a rózsatövet, és ássunk neki 50×50×50 cm-es gödröt.

A kiemelt földet keverjük össze egy vödör komposzttal és egy marék trágyával. Egy keveset tegyünk vissza a gödörbe. A rózsát óvatosan vegyük ki a konténerből vigyázva, hogy a gyökérzet és a földlabda meg ne sérüljön.

 

A rózsatövet úgy ültessük el, hogy a gyökérlabda alacsonyabban helyezkedjen el, mint előtte a konténerben. A szemzés helye kerüljön 3 cm-rel a talajszint alá.

Töltsük vissza a földet, közben tömörítsük össze, hogy a gyökérlabda felső széle ne legyen látható.

Az ültetés helye körül alakítsunk ki tányért, és bőségesen öntözzük meg a rózsatövet. A csupasz földet takarjuk be marhatrágyával.

Ősszel töltsük fel a rózsa tövét komposzttal vagy érett trágyával. A felső hajtásokat takarjuk be gallyakkal vagy földdel.

 
Következő >
 
   
 
 
© 2024 Szabó-Baráth Díszfaiskola
web: Deák István